Живот у школи – Са друговима на екскурзији

Сви са нестрпљењем очекујемо полазак на екскурзију са својом учитељицом и друговима из одељења, школе. Дан који проведемо на овај начин увек се памти.

Шта је екскурзија? Екскурзију организује школа, траје од један до три дана, а разлози што се организује су бројни и зависе од узраста ученика који путују.

Зашто идемо на екскурзију? На екскурзију идемо да би упознали природу у свом окружењу, начин живота и рад људи у тим пределима, да сазнамо нешто о прошлости свог краја, и, иако на крају не и мање важно – идемо да би се дружили, научили да се оријентишемо, бринемо о себи и будемо одговорни према себи, али и другима.

Да би нам на екскурзији било лепо и  да би тај дан памтили само по ономе што смо видели и доживели, покушај да се придржаваш неких правила. Ово баш и нису правила, али свакако су препоруке за све другаре који први пут иду са друговима и учитељицом на екскурзију.

Како се припремити за екскурзију?

 • Када чујеш од учитељице где путујете, покушај да, самостално,  сазнаш што више о местима кроз која ћеш проћи, шта све можеш видети, и неке основне податке о месту где ћете се најдуже задржати
 • Припреми фото апарат  – фотографије су нешто најлепше што, сем личног искуства, можеш донети са екскурзије
 • Када се приближи дан путовања погледај временску прогнозу да би знао/знала коју одећу да припремиш да би ти било најудобније
 • Иди са родитељима, или неким другим одраслим у заједничку куповину. Купи:  флашице воде, грисине, освежавајуће жваке, влажне и папирне марамице.
 •  Ноћ пред екскурзију,  покушај да легнеш на спавање раније ( знам да је то тешко, јер од узбуђења срце почиње чудно да лупа и неће нам сан на очи, али ако не можеш да спаваш, бар лези).

– Препорука за миран сан: Немој много да вечераш,  јер ћеш тешко заспати пуног стомака. Да би брже заспао/заспала  попиј шољу топлог млека са кашичицом меда или поједи једну зрелу банану.

 • На сам дан путовања, када устанеш, натенане доручкуј, провери да ли су ти све ствари у ранцу и на време крени до школе.

Дан са друговима и учитељицом

 Заједнички ћемо се подсетити свега што је важно да овај дан буде незабораван:

 • Пре уласка у аутобус учитељица врши прозивку – до тада си се већ поздравио/поздравила са свима који су дошли да те испрате и слушаш и гледаш само своју учитељицу или учитеља
 • Када се сместиш на своје седиште, скинеш ранац са леђа и јакну и сачекаш да ти неко од одраслих у аутобусу то одложи у простор изнад седишта – много је удобније седети ако немаш свашта око тебе да те спутава.
 • По аутобусу се не шета, не устаје са места, не седи наопако,  док је у покрету – може се десити нешто непредвиђено и ако ниси на свом месту можеш се повредити- Чворуга на челу ником не стоји лепо!
 • Када стигнеш на одредиште или правите паузу – слушај шта говори учитељица,  не излећи из аутобуса, стрпљиво сачекај да ти се каже где идете, шта ћете радити, стани у колону и замоли да одете до тоалета,  јер када се крене у обилазак није лепо да тебе или неког друга,  цела група чека.
 • Увек погледом прати где ти је одељење или учитељица . Ако ти се деси да се одвеже пертла или из неког другог разлога мораш да застанеш, обавести другове или учитељицу; тако се никако неће десити да се изгубиш или да нико не зна где си;
 • Ако ти се, ипак, деси да заостанеш за групом ( ипак се потруди да увек будеш уз своје другаре) – немој плакати, трчати, лутати – седи на прву клупу ту где си се растао од групе и сачекај; за неколико тренутака, неко ће се вратити истим путем по тебе – Без тебе аутобус неће кренути даље, не секирај се!
 • Када седнете да једете, не заборави да, уколико нема чесме за прање руку, обришеш руке средством за суво прање или влажном марамицом – Бактерије једва чекају да те посете, немој им пружити то задовољство!
 • После јела све своје папириће и отпатке баци у оближњу корпу, а ако је нема у близини, стави у свој ранац – Природа зна да си јој био у гостима, не треба јој доказ у облику твог ђубрета!
 • Све што те занима- питај! Питај одмах ту, док сте сви на том месту! Када прође време , а ти не успеш да објасниш шта си желео/желела да питаш – нећеш добити задовољавајући одговор. Замисли да ти треба да одговориш на следеће питање: Шта је оно било, оно тамо иза, плаво, а мало и шарено? Знаш одговор?  – Сумњам!
 • Обавезно се фотографиши, сам или са својим дуговима на свим местима где си био. Фотографиши и све што мислиш да је значајно. Фотографија је најлепша и највернија успомена коју можеш да имаш. За коју годину слатко ћеш се смејати када се будеш сећао/сећала тренутака када је настала одређена слика.
 • Повратак кући је најопуштенији део дана – певај, смеј се и уживај са друговима;  до следеће године нећете имати прилику да се дружите на овај начин.
 • Када аутобус стигне до школе, без трчања и гурања изађи из аутобуса, погледом потражи да ли је неко дошао по тебе, када их угледаш, јави се учитељици и тек онда крени ка својој кући.

Али, ја знам да ТИ, драги мој друже, моја другарице, све ово врло добро знаш и примењујеш. Овде се нашло само зато што ми треба твоја помоћ да и други ово сазнају и примене.

Уживај у путовању!      

Поздрав од Мине и Алексе!

Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: