Радне навике

У развијању радних навика код ученика првог и другог разреда, највећу улогу има пример одраслих. Значај примера се повећава ако особу на коју се угледамо и волимо. То су првенствено родитељи, а касније и наша учитељица.

Показивањем како треба отворити свеску, написати слово или број, читати, учитељ или учитељица код својих ученика развија одређене радне операције које они треба да науче. Тако се на часу ствара радна атмосфера, у којој учитељица показује и објашњава, а ученици усвајају одређено знање. Практични примери и показивање које том приликом видимо подстичу и мотивишу да и сами приступимо раду: напишемо слово, прву реч, реченицу, нацртамо дрво, запевамо нову песму, сложимо књиге на свом радном столу, бојице у перници.

Радне навике се не могу формирати без дугог вежбања и сталног понављања. Да би научили писање, читање и рачунање, није довољно само да посматрамо како то ради учитељица, старији брат или сестра, неко од старијих укућана, већ је потребно да свакодневно вежбати и стицати навику да често пишемо, читамо и рачунамо, али и онда када нас нико на то не тера.

Домаћи задатак који добијемо у школи није зато што учитељица није стигла то да уради за време часа, није ни зато што нас не воли па нам скраћује слободно време и време за игру. Домаћи задатак има за циљ да се кроз њега што боље овлада одређеним градивом, да га што детаљније схватимо и научимо, али и да имамо једну радну обавезу.

Што више вежбамо, постајаћемо све више самостални у раду, помоћ старијих ће бити све мање потребна, а и стичемо дуготрајне радне навике.

О томе како учити причаћемо при следећем сусрету.

Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: