Шта су радне навике

Радне навике имају посебно велику вредност за живот сваког појединца. А одговор на питање шта су радне навике је једноставан иако ове две речи делују страшно када их изговарају учитељица и родитељи. Но, кренимо редом.

Реч НАВИКА означава начин на који радимо нешто тј. стечену радњу која се током времена понављања и вежбања толико учврстила у нама да почињемо да радњу обављамо саму од себе, скоро аутоматски, без посебног усмеравања пажње.

Прве навике стичемо у најранијем детињству. Ево и примера:

– Када устанемо ујутро из кревета, умијемо се, очешљамо, перемо зубе,…, да не набрајам даље. О томе како ћемо се умити, ставити пасту на четкицу за зубе или провлачити чешаљ кроз косу ни не размишљамо.Зар не? А ипак, требало је да прође неко време док ове радње нисмо у потпуности савладали и то тако да о њима сада мало размишљамо – само их обавимо.

– Носимо патике свакодневно. Пертле на њима треба завезати. Прво учење везивања можда и памтимо, али да ли сада ико од нас размишља о томе како да направи машну приликом везивања?

Када говоримо о навикама, мислимо само на оне које су добре ( постоје и лоше навике, али о њима ћемо други пут ).

Позитивне, или добре, навике које посебно треба развијати су:

– Хигијенске навике ( чување и неговање здравља, животне средине ),

– Навике културног понашања ( поштовање одраслих и својих другова или вршњака, поштовање правила понашања,…)

– Радне навике ( навике за умни и физички рад )

Прве РАДНЕ НАВИКЕ стичемо у породици и то тако што се угледамо на своје родитеље. Радом у кући се стичу радне навике, али и спретност и издржљивост, развија моторика, опажање, а све то ће у каснијем периоду бити од великог значаја за учење. Послови у кући су разноврсни: брисање прашине, спремање играчака, полица, заливање цвећа, помагање у прању и брисању посуђа, усисавања, руковање иглом и концем (пришивање дугмића, правњене закрпи и сл.), руковање једноставним алатом ( шмирглање, куцкање малих ексера, поправљање аутића, лутки и сл.), помоћ у бризи око кућног љубимца,… Радне навике се стичу и свакодневним обавезама нпр.: куповање новина и/или основних намирница ( хлеб и млеко ).

Са поласком у школу, добијамо нове радне обавезе, али и још једног одраслог, овог пута у лику учитеља или учитељице који нам могу служити као пример и бити од велике помоћи у даљем стицању радних навика.

О радним навикама у школи – чућете од Мине!

Поставите коментар

1 коментар

  1. Шта су радне навике | Основац

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: