Културно понашање

Велики је број навика културног понашања које треба да усвоји и поседује дете.  Најважнији услов за формирање навика културног понашања је пример родитеља. Неке од навика које дете одмах по изласку из куће, у вртићу, школи, на улици, примењује су: културно поздрављање, обраћање са молбом, персирање старијег, уступање места старијем,  понашање у саобраћају, понашање за столом,   чување животне средине, навика да се саслуша саговорник не прекидајући га, толеранција, …

odrasli-i-decaНе може се очекивати да дете има изграђене културне навике уколико их нема  сам родитељ. Начин опхођења родитеља према другим људима и према самом детету, према природи,  утиче на то које ће се навике код детета развити. Личним примером утиче се најбоље јер дете опонаша виђено. Али, пре свега потребно је објаснити поједина правила. У томе помаже и увођење кућног реда  кога се сви морају придржавати. Сваку прилику и ситуацију искористити за подсећање на правила понашања како би постала навика. Породични излет је прилика за учење о заштити животне средине ( како  и где се одлаже смеће, пали ватра, …). Одлазак у куповину, код рођака, долазак пријатеља, разне свечаности су прилике за учење о односу према одраслима, саговорнику, вршњаку, непознатим људима.

Но, не може се заборавити и васпитни утицај наставника и школског живота. Када дете крене у школу, навике које је стекло код куће, надоградиће и употпунити неким новим вештинама које ће га испратити у успешног младог човека.

Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: