Телевизија, рачунар,…

Сведоци смо времена када се техника и технологија, а са њима и медији, развијају и улазе у наше свакодневне животе, брзином светлости. Дете се са свим овим сусреће врло рано. Филм, телевизија, компјутери, нови носачи звука, интернет, постали су продужетак људских чула и омогућавају нове, снажне доживљаје.

Психолози, социолози и многи други, одавно су поставили као једну од важних тема за расправу утицај савремених аудио-визуелних медија на дете, а касније и на младог човека.

Не бих да улазим у ту расправу, јер као и све, тако и ова област има своје позитивне и негативне стране. Чврсто стојим иза свог убеђења да је све што је умерено – добро.

Поменућу само неке добре стране савремених медија: подстичу радозналост, буде интересовање, богате речник  и проширују знања, дете је боље информисано јер су му доступне информације из различитих извора.

Ипак, све набројано не долази само по себи, помоћ и надзор родитеља је неопходна. Помоћ се огледа у одабиру садржаја, заједничким гледањима емисија уз коментарисање истих, упућивање на самостално истраживање,…Надзор је, опет,  неопходан због све већег присуства кича, због неукусног и, за децу,  непримереног садржаја на телевизији која се са безброј канала одомаћила у нашим домовима.

Интернет је, опет, другачија прича. Обиље садржаја, брзина којом се до жељеног места стиже, невероватно привлаче дете. Пре него што детету дозволимо коришћење интернета, морају се обавити припреме у виду озбиљних разговора о безбедности, као и дефинисање онога шта се сме а шта не,  и које су казне за прекршена уведена правила.

Али, игра на свежем ваздуху, дружење са вршњацима , испричана прича пре спавања, заједнички проведени тренуци са породицом,  не могу се надоместити сатима проведеним крај ТВ екрана или уз рачунар. 

Поставите коментар

1 коментар

  1. Телевизија, рачунар,… | Основац

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: