Како се дете понаша у школи (1)

Kao родитељи, најчешће  не знамо како се дете понаша у школи (на часу, током одмора, како се опходи према учитељу/учитељици, својим вршњацима…). О томе сазнајемо од детета, од учитеља/учитељице или од остале деце из одељења. Али, деси се да се њихове приче не подударе. Родитељ се нађе у дилеми: Коме  веровати?

Вођени родитељским инстинктом,  прво се поверује свом детету. Међутим, дешава се да се мирно и повучено дете у школи понаша сасвим другачије.  Оно омета наставу,  врпољи се, смета другима док раде, ствара галаму и немир у разреду, задиркује остале ученике, прекида учитеља/ицу док говори, скрива ствари,… Родитељи просто не могу да верују у то када им описује учитељ/ица.

Разлог  таквог понашања може бити  у  строгом држању у породици када се не дозвољава да се играчке разбацају по соби, да дете прича, пева, игра се док се гледа  ТВ, да се игра напољу или у кући  са другом децом. Тада дете у кући нема «простора» да задовољи своје потребе за игром и дружењем, за исказивањем свог  мишљења.  Оно их  потискује, а при том гомилајући ту неистрошену енергију коју код куће нема где ни са ким да потроши. Онда дете – ученик ,  дође у учионицу,  осећа мањи притисак јер нема строгоће као у породици и почиње да празни ону нагомилану енергију задовољавајући тако и своје потребе. 

 Ако су родитељи бранили  игру са другом децом, онда је њему неопходно дружење , па оно почиње да прича на часу, дописује се, засмејава остале,….

Ако су родитељи стално утишавали своје дете, па оно никада није било у прилици да искаже своје мишљење, онда ће то, радити у школи,  правећи «испаде» на часу и скретати пажњу на себе али не у позитивном смеру – онако како би желео и родитељ, а и учитељ.
Оно што родитељ не сме да заборави,  то је да обрати пажњу на своје дете, на његове потрeбе и интересовања. Само на тај начин ће комуникација са учитељем и живот детета у школи бити једноставан, без тешкоћа и напетости. Потребно је наћи времена за креативан, забаван, заједнички рад у породици па ће и дете научити да ради и размишља креативно, да буде расположено и дружељубиво.

Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: