Родитељски састанци и индивидуални разговори

Учитељ је одељенски старешина, особа која је веза између  школе као образове институције испред државе, родитеља,  детета и свих других фактора у животу једног детета.

Учитељ током свог  васпитног и образовног рада брине о томе да дете савлада предвиђене наставне садржаје, да се што активније укључи у рад одељења, да дете научи да учи, да се укључи у ваннаставне активности, секције, да се што боље уклопи у колектив, сарађује са друговима, формира радну дисциплину, обезбеди  поштовање утврђених норми понашања,…

Да би у свему томе успео, учитељ-одељенски старешина, организује родитељске и индивидуалне састанке. На овим састанцима он размењује информације о сваком детету појединачно, упознаје родитеље са оним што је њихово дете постигло, где треба помоћи, у чему је успешно, каква су му интересовања, упознаје родитеље са плановима за даљи рад,…Редовне посете учитељу су на обострану корист, а све, опет, у интересу детета. Учитељу су некад потребне информације од родитеља да би могао да обезбеди што бољи приступ детету ( породични односи, здравствено стање, интересовања и склоности, страхови, …). Оно што је изговорено на индивидуалном састанку остаје тајна између родитеља и учитеља, изузев уколико родитељ не изрази жељу да се у даљу сарадњу укључи и неко треће лице.

„Родитеље заслепи љубав према детету и од те светлости, понекад, не виде истину.“

Дете у школи, уз учитеља, проведе велики део дана. Родитељ никада толико времена не седи и не ради са својим дететом. Потребно је имати вере у оно што каже неко ко дете сагледа у другачијим околностима, у директим односима са вршњацима, одраслима од ауторитета, у другим ситуацијама од оних које су у породичном окружењу.

 A može i ovako:

1461089_649757331747197_890038218_n

Поставите коментар

4 коментара

 1. Nemam komentar samo pitanje i nedoumicu. Da li roditelji imaju pravo da od ucitelja zahtevaju da se ne roditeljskom sastanku ne iznose konkretne informacije o uspehu deteta, ako je stav ucitelja da treba o svakom djaku reci sve ispred svih roditelja? Koja su prava deteta o zastiti, da se pojedine informacije ne iznose u javnost? Stvara se jaz izmedju isfrustriranih i sujetnih roditelje. Tu sujetu, nezadvoljsvo iskazuju kuci na detu. Mislim da je to nije u interesu deteta.
  Ujedno, cemu ona sluze “ otvorena vrata“ ?

  Одговор
  • Сада сам и ја остала без коментара. Информације о појединачном успеху и владању не износе се на родитељском састанцима већ током индивидуалног разговора када седе само учитељ и родитељ ученика. Подаци се већ дужи низ година не износе у јавност и зато сам изненађена овим што сте написали. Имате право да захтевате приватност и да се не износе подаци о Вашем детету на родитељском и то треба да саопштите учитељу. У сваком случају, не верујем да се иза свега крију лоше намере, али ако већ постоји та могућност ( и обавеза свих просветних радника од вртића до краја школовања ) да родитељ у појединачном контакту дође до потребних информација, онда не видим разлог да се било ко доводи у непријатност. Надам се да ћете успешно решити овај проблем. 🙂

   Одговор
   • Hvala Vam. Mnogo mi znaci to sto sam upravo procitala. Boricemo se za nasa prava, naravno. Hvala puno,jos jednom.:)

 1. Родитељски састанци и индивидуални разговори | Учионица добре воље

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: