Школа у природи

Одавно у Србији постоје изграђени објекти за одмор, рекреацију и учење деце – ђака у природи. Ти објекти су углавном на планини, у шуми, на мору, језеру, односно –  тамо где су климатски и еколошки повољни предели.

У школи у природи ученици у непосредном контакту са природом упознају природне појаве и законитости, кроз очигледну наставу богате своја искуства, проширују знања стечена у учионици о живој и неживој природи, њиховој међусобној повезаности, природним појавама, еколигији,…

У школи у природи,  на једном месту, под истим условима,  бораве ученици из различитих породица, животних средина, са различитим породичним и културолошким наслеђем.  Ту заједно спавају, хране се, брину о личној хигијени, али и о хигијени простора у коме бораве, имају исти дневни режим, једном речју – живе под истим условима.  

Заједнички боравак омогућиће да се ученици боље упознају, спријатеље, да се науче животу ван породице. У овим, промењеним,  условима показаће се и неке од особина ученика, како позитивне, тако и негативне. Ово је прилика да се позитивне особине истакну и похвале као прихватљиве и пожељне, а негативне коригују и отклоне.

И, без обзира на то колико неки родитељи страховали да ли ће им се дете снаћи, искуства  многих говоре да је седмодневни боравак са друговима и учитељицом важан тренутак у животу сваког детета. Поред образовног момента, школа у природи  заузима важно место и у социјализацији деце, током боравка на новом месту неки ученици су заувек престајали да сисају палац, имају проблема са енурезом, научили су да сами одржавају личну хигијену,…

Поставите коментар

1 коментар

  1. Школа у природи « ОШ ,,Бранко Радичевић''

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: