Краљевство доброг срца

Када смо завршили час лектире где смо причали о нашим народним бајкама, а за час ликовног је требало донети материјал да се праве лутке од варјача, Слободан, Душан и Даниел, а касније и остали, дошли су на идеју да одглуме неку бајку. Међутим, сваки пут би речи биле другачије и увек смо додавали по неки лик. На крају, остала је само идеја, а свако извођење доносило је нешто ново. Топло препоручујемо да ову причу о братској, сестринској љубави и великом пријатељству покушате и ви да изведете додајући своје речи, ликове и неке нове догађаје! (Слободан Паун, Душан Стојановић, Даниел Ковач, …. и учитељица Наташа )

КРАЉЕВСТВО ДОБРОГ СРЦА

Прича иде овако…

У једном далеком краљевству живео је стари краљ који је имао три ћерке и три сина. Краљица већ одавно није била са њима па су краљ и принчеви Атила, Марко и Стефан и принцезе Софија, Лореана и Снежана живели сложно у прелепом дворцу на врху брда, окруженом цвећем, зеленилом, дрвећем и животињама.

Једнога дана, уморни краљ заспи и више се није пробудио. Туга се проширила по целом краљевству, али најтужније су биле принцезе. Оне су непрекидно плакале данима док су их браћа покушавала утешити, иако и они нису могли да сакрију тугу.

Шетајући по парку око замка, принцезе нису ни слутиле да их из даљине посматра троглави змај . У једном кратком тренутку стигао је до њих и све три их подигао високо у ваздух, а затим однео у правцу свог замка, негде где нико није знао како стићи. Тај замак је био толико далеко и толико високо да ни једна прица није хтела тамо да лети.

Принчеви су донели одлуку да крену на далеки пут да спасу своје сестре. Али, нису могли сами . У помоћ су позвали и своје најбоље другове Јована, Душана и Богдана. Њих шесторица су од малена заједно, није било важно што нису сви принчеви. Играли су се у песку, бацали каменчиће у воду, шутирали лопту и кад су порасли ишли у лов и на јахање. Када су се сви нашли у дворцу на брду, сели су и договорили се како ће ослободити сестре принцезе. Знали су да ће то бити опасна борба, да се можда неће сви вратити из битке, али нико није хтео да одустане.

Путовали су данима док нису угледали камени замак ни на небу ни на земљи. Змај их је одмах угледао и сјурио се на њих. Борба је трајала цео дан и још мало, без престанка, Атила и Богдан су тешко повређени, али још нико није одустајао. Време је пролазило, али никако нису могли да змају одсеку главе. Тада се Стефан досетио своје ватрене стреле, затегао лук и испалио је. Зарила се змају тачно у срце и запалила га. Змај се мртав сручио на земљу тако јако да се све затресло, а шесторица најбољих пријатеља и браће је појурила ка замку по сестре. Затекли су их како седе и плачу заједно са још три девојке које је змај раније довео. Звале су се Нина, Невена и Наталија. Када су их угледале, силно су се обрадовале и весело запевале:

                                Ко има брата страх му не куца на врата,
                               Ко има пријатеље има и весеље,
                               Ко има друга не зна шта је туга.
                              Благо свакој сестрици и њеној другарици
                              Љубав браће спашће их је несреће.

У замку су се налазиле разне просторије па су их заједно обишли. Све што су вредно и корисно нашли, упаковали су и изнели из замка. Затворили су тешку капију, закључали и кључ бацили у провалију.

Када су се вратили са далеког пута, у свом краљевству организовали су велику забаву и ватромет. На тој забави су били сви, и деца и одрасли и одлучили су да сво благо које су из змајевог замка донели, дају сиромашном краљевству у суседству.

Време је пролазило, сви су полако заборавили страшну несрећу, када се једног дана, баш када је било велико пролећно славље чула страшна бука. Гласник је брзо стигао до палате и јавио да се то срушио камени дворац троглавог змаја.

Принчеви и њихови пријатељи узјахали су коње, принцезе и њихове нове другарице селе су у кочије и сви су се упутили до остатака дворца. Тамо су затекли расуто бело камење и млада стабла бреза и борова. Решили су да на овом месту направе ново краљевство и дају му име КРАЉЕВСТВО ДОБРОГ СРЦА.

Фотографије са припрема и извођења представе погледајте у галерији слика

Претходни чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: