Топлота и материјали

Материјали се разликују по својим особинама. Топлота различито утиче на материјале – неки се топе, неки сагоревају. Материјали се на топлоти шире, а на хладноћи скупљају. Материјали различито проводе топлоту. Човек користи различите материјале да би направио предмете који служе за различите намене. Избор материјала зависи од тога која је намена неког предмета.

1. Оглед: СТРЕЛИЦА ТОПЛОГ СРЦА

  • Чврста тела се шире на топлоти

 За оглед потребно: две стаклене флаше, чеп од плуте, игла за штрикање ( од алуминијума, ни случајно пластична – знамо шта се дешава са пластиком под утицајем топлоте)   и игла за шивење (већа), свећа и стрелица направљена од папира.

Припрема и извођење огледа: У отвор једне од припремљених флаша ставити чеп од плуте. У тај чеп забости  иглу за штрикање. Други крај игле прислонити на грлић друге боце. Кроз средину папирне стрелице ( коју смо раније направили ) пробости иглу и други крај игле ставити између игле за плетење и грлица боце( то је она која нема стављен чеп). Испод игле за штрикање стави упаљену свећу.

Десило се: Папирна стрелица се помера! Помера се зато што се игла за штрикање под дејством топлоте ширила, односно издужила, том приликом померала иглу за шивење, а тада се и стрелица померила.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

2. Оглед:  ПАПИРНИ ТЕРМОМЕТАР

  •   Тела различито проводе топлоту

За оглед потребно: алуминијумска фолија ( може омот од чоколаде), трака од папира, маказе, лепак, свећа

Припрема и извођење огледа: Исећи траку од папира и алуфолије дужине 10цм и ширине око 1цм и залепити их. Ставити траку од алуминијумске фолије са доње стране изнад упаљене свеће-Шта се дешава? Окренути траку тако да је папир са доње стране и ставити изнад свеће-Шта се сада десило?

Десило се: Приликом загревања траке, ако је са горње стране папир, а до пламена свеће алуминијумска фолија, трака се савија на горе. Ако окренемо, па је алу- фолија изнад, а папир до извора топлоте – свеће, трака се савија на доле. Алу-фолија се под утицајем топлоте шири.

3. Оглед :  САВИТЉИВЕ СЛАМЧИЦЕ

  •   Тела се на топлоти шире

За оглед потребно: 2 сламчице, селотејп, чаша, посуда са врућом водом, велики шприц или левак

Припрема и извођење огледа: Две сламчице исте дужине залепити селотејп траком

а) Држећи их једну крај друге, мало савијене, у једну од њих( доњу ) сипати уз помоћ шприца или левка врућу воду

Десило се: Загрејана сламка се шири; пошто су обе сламке повезане лепљивом траком, линеарно ширење загрејане сламке узрокује савијање друге сламке-обе сламке се савијају на горе

б) Сада у горњу сламку сипати уз помоћ шприца или левка врућу воду

Десило се: Загрејана сламка се шири; пошто су обе сламке повезане лепљивом траком, линеарно ширење загрејане сламке узрокује савијање друге сламке-обе сламке се савијају на доле

Напомена: испод доње сламке ставити чашу да би у њу цурила вода, а не на сто или под

Претходни чланак
Следећи чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: