Наша чудесна планета

Најређе се могу видети…

redhead-Katelyn KanuchЦрвену косу (или риђу) косу има око 1 – 2 посто од укупне светске популације. То је чиниmoroccan-kids најређом бојом. Особе рођене са црвеном косом су често биле мета прогона у многим културама. Живи су спаљивани или мучени на разноразне начине. Сматрало се да су ђаволске или вештичје природе. Историјски извори бележе помињање риђокосих људи код Трачана, старих Грка и Словена. Исто тако су забележени риђокоси људи у деловима Кине и Полинезије. Данас се ова појава највише везује за Ирце, Енглезе и Шкотланђане. Код једног дела Јевреја се такође бележи ова појава. У Африци се понека риђокоса особа може наћи у Мароку и Алжиру. У Азији их највише срећемо на блиском истоку, деловима Јапана и Индије.© UNICEF Pakistan2012Asad Zaidi

Људи плаве косе и тамне коже живе на Соломонским острвима на Пацифику. Научници кажу да је за ову чудесну појаву заслужне  мутације гена.  

Очи које гледају и које гледамо

Научници сматрају да је људска популација у почетку имала само смеђе очи. За појаву плаве, зелене, сиве. љубичасте, златне и других варијација боје очију крива је мутација једног гена.

  • Око 2,2% људи на свету имају плаву боју очију,а највећа концентрација плавооких људи у Естонији.Научници који су истраживали појаву изразито плавих очију открили су да је први носилац овог гена била жена тј. да се преко ње преноси ова мутација.
  •  Јасно зелена боја очију је најређа и појављује се код око 2% људске популације. Највећи број људи са зеленим очима се појављује тамо где су плавооки људи дошли у контакт с људима који имају тамне ( Иран, Пакистан, Авганистан, Централна Азија, Шпанија, Северна Африка, Бразил). Све расе могу имати варијације зелених очију.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

  •  Очи боје ћилибара ( или јантара; минерал боје меда, златно смеђа боја) су честе код Креолцима, на Карибима, код неких племена Индије и Пакистана и у неким деловима Африке. Сматра се да мање од 0,3% људи има „вучје очи“ а још увек се не зна која комбинација гена је одговорна за ову боју.

oči boje ćilibara( jantara)

  • Сива и љубичаста боја очију су још ређе ( 0,0001% ) и настају као верзије светлих боја.

Rajasthan, India © Shirra Moore          elizabeth06

Али, ово није све што се може видети и прочитати о богатству  и лепоти различитости људи наше планете. Ако желиш да истражујеш, надам се да је овај текст добар увод. 

Препоруке за почетак: Да ли знате , National Geographic , Еволуција , Cooking Ideas ,

Фотографије за чланак  преузете са интернета: People  и  The Eyes of Children around the World

Претходни чланак
Следећи чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: