Народи и обичаји

У кантону Апенцел у Швајцарској налази се мало село Умаш где се од давнина Нова година слави 13. Јануара. Људи маскирани као дрвеће иду од куће до куће честитајући Нову годину. Неки носе костиме направљене од маховине, лишајева, сувог лишћа и љуштура пужева. Други су обучени у сламу и кору дрвета, са реповима и на глави животињским роговима. Понеки имају беле маске и необичне шешире.

Широм Јапана, 5. маја обележава се празник Танго-но-Суку, „Празник за дечаке“. На кровове се стављају штапови са заставама у облику рибе, по један шаран за свако мушко дете. Постоје велики црни и врло мали црвени шарани, иначе изузетно јаке рибе, способне да савладају и водопаде. У Јапану, због тога, вековима, сматрају шаране као симбол упорности. Сви дечаци морају да се угледају на ову рибу и, попут шарана, морају да науче вештине како да савладају препреке у животу.

Карневал мачака у белгијском граду Ипру одржава се сваке треће године у другој недељи маја. Ова традиција датира још из средњег века, вероватно настала из страха од чаробњаштва и вештичарења када су живе мачке бацали са врха торња. Тај обичај је забрањен још 1817. године, а од 1955. одржава се Фестивал приликом кога се, симболично, бацају плишане мачке.

На шпанском острву La Gomera постоји необичан језик. Осим шпанског језика Гомерани користе и звиждање као облик комуникације. Silbo Gomero (Гомерански звиждук) у потпуности је развијен и користи се свакодневно. У ствари, реч је о о кастиљанском шпанском који локални становници звижде уместо да га говоре. Свако слово абецеде Гомерани су заменили звиждуком.

Претходни чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: