10 мистерија еволуције човека

Људи су јединствена створења на планети, али је и даље мистерија како смо дошли до овог степена развоја. Представљамо вам неколико највећих загонетки о успону човека. 

14873329354f5d334945e2b607310562_orig

Леонардо да Винчи: „Витрувијев човек“, око 1487. (детаљ )

Који кораци су били први у еволуцији човека? Зашто смо напредовали у овом, а не неком другом смеру? Зашто смо остали једина врста хуманоида?

Зашто смо добили велике мозгове?

Нема сумње да је велики мозак донео човеку огромну предност у свету. Ипак, тај мозак је изузетно „скуп“ орган, будући да заузима свега два одсто масе, а користи више од петине енергије организма. 
До пре два милиона година ни један наш предак није имао већи мозак од мајмуна, у поређењу са величином тела. 
Како смо добили такав орган? Једна могућност је да је виша интелигенција помагала нашим прецима да користе алате. Друга је да нам је велики мозак помогао да боље комуницирамо међусобно. 
Можда су и радикалне промене у окружењу такође захтевале од наших предака да имају боље когнитивне способности.

Зашто људи ходају на две ноге?

Наши преци еволуирали су у усправан положај много пре него што су добили веће мозгове или почели да користе камено оруђе. 
Ипак, зашто се то десило? Чини се да ход на све ноге захтева мање енергије, него кретање на сва четири екстремитета. Усправно држање можда је чак помагало некадашњим људима да контролишу температуру тела и избегну директно излагање коже сунцу.

Шта се десило с нашим крзном?

Људи су прилично голишави у односу на рођаке мајмуне. Зашто нисмо задржали крзно? 
Једна могућност је да су се наши преци решили длака како би се расхладили током преласка врелих савана у Африци. 
Још једна је да нам је ослобађање од крзна помогло у спречавању ширења паразита и болести. 
Једна прилично радикална идеја сугерише да је људска нагост развијена непосредно после нашег прилагођавања на воду и пливање, иако цећина водених сисара приближне величине заправо поседује густо крзно.

Зашто су истребљени наши најближи рођаци?

 9379366964f5cb57f511e7926142640_v4_big (1)

Esculapio / Wikimedia Commons

Пре око 24.000 година, врста Homo sapiens није била сама на свету – имали смо најближе рођаке Neandertalce. Такође, врста прозвана „hobit“ чији су остаци пронађени у Индонезији, такође је припадала роду Homo, а чини се да је опстајала до пре 12.000 година. 
Зашто су сви они нестали, а ми преживели? Постоје могућности да је нека инфекција или промена у окружењу побила све њихове припаднике, али и шанса да се Homo sapiens обрачунао с рођацима и истребио их. Ипак, и даље не постоје чврсти докази ни за једну од хипотеза.

Да ли се људска еволуција убрзава?

Недавни докази упућују да човечанство не само еволуира, него и да се та еволуција убрзала и до сто пута у односу на ниво из времена зачетака пољопривреде. 
Велики број научника се не слаже с том хипотезом, али и даље не постоје докази ни за једну тврдњу. Ипак, ако је то истина, поставља се питање зашто се еволуција убрзава? 
Исхрана и болести можда су утицали на то да се човек убрзано мења.

Шта је хобит?

Да ли су „хобити“, мали скелети откривени на индонежанском острву Флорес заправо остаци истребљене врсте људи или су само примерци деформисаних Homo sapiensa? 
Да ли је то, пак, различита врста попут шимпанзи? Решавање ове мистерије могло би да помогне у расветљавању мистерије о човековој еволуцији више него и једно откриће раније.

Зашто су се модерни људи преселили из древне Африке?

Пре око 50.000 година, модерни људи напуштали су Африку и колонизовали готово све континенте дошавши и до удаљених острва у Пацифику. 
Велики број научника сматра да је ова миграција повезана са мутацијама које су трансформисале мозак човека и довеле до сложене употребе језика и алата. 
Много популарније становиште сугерише да је такво понашање постојало и пре егзодуса, будући да је број јединки врсте већ достигао довољан број за такав развој.

Да ли се људска врста укрштала са „рођацима“?

Да ли су неки гени остали у нама од наших истребљених сродника? 
Научници сматрају да Неандерталци можда нису ни изумрли, него су просто апсорбовани у модерно човечанство.

Ко је био први хоминид?

Научници су открили много хоминида, али је пронаћи најстаријег веома тешко. 
Тај задатак је, међутим, веома важан јер ће помоћи да се одговори на кључно питање о људској еволуцији – које адаптације су нас учиниле људима и којим редоследом су се десиле?

Одакле потичу људи?

Најоштрије дебате на пољу друштвених наука вођене су због несугласица о томе одакле потиче човек. 
Хипотеза о Африци као прапостојбини свих људи је најраширенија, али постоје и такозване мултирегионалне хипотезе да су људи еволуирали од различитих архаичних врста хоминида на разним крајевима света.

 Извор: B92

Претходни чланак
Следећи чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: