Сунцокрет – природно математичко чудо

Овај чланак је у потпуности преузет са сајта PIXELIZAM . Иако садржина текста више одговара знању ученика виших разреда, малим математичким  радозналцима ће, сигурно је, такође, бити интересантно да сазнају нешто ново и необично.

suncokret

Сунцокрети (Helianthus annuus) су прелепи иконични цветови, популарни у многим културама које су се смењивале кроз историју – а познато je да су узгајани у подручју данашњег САД-а чак и пре 5.000 година!

Сунцокрете прате и бројни митови, а најпопуларнији је онај да се окрећу за Сунцем. Иако је истина да се млади цветови заиста окрећу, зрели цветови ипак остају фиксирани на једној позицији, углавном окренути према истоку.

Већина нас воли грицкати семенке које производе, међутим, да ли сте се икада загледали у њихово средиште? Сунцокрети су више него само леп цвет или укусна храна – они су такође и право математичко чудо.

suncokret1

Семена унутар сунцокрета стриктно следе Фибоначијев низ, или 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144… Ако сте преспавали тај час математике, сваки број у низу је збир претходна два броја. Спирале које видите у средишту су генерисане од овог низа, а две серије кривуља се одмотавају у супротним смеровима – почињу у центру и завршавају код латица.

Свако семе мора бити под тачно одређеним углом у односу на суседно семе – како би сви заједно упешно створили савршену спиралу. Одговарајући угао, или златни угао у сунцокрету је 137.508 степени… Ако би се овај угао променио чак и за једну десетину степена, савршена структура сјеменки би се потпуно пореметила.

suncokret2

Алан Туринг, британски математичар, логичар и криптограф који се сматра оцем модерних компјутера, први је представио идеју о сунцокретима и Фибоначијевом низу, те предложио да би смо могли проучавањем сунцокрета боље разумети како све биљке расту. Прерана смрт (1945.) је прекинула његово даље проучавање, а хипотеза је напокон стављена на проверу око 60 година касније, у једном од бројних пројеката осмишљених како би се прославила стогодишњица његовог рођења.

Пројекат покренут у марту 2012. године имао је за циљ да потврди овај феномен и да покуша представити највећу студију о математичким моделима сунцокрета. Људи широм света, укључујући и многе ученике, били су ангажовани да узгоје сунцокрете, те прикупе податке о узорцима, укључујући број спирала које се развијају у смеру казаљке на сату, и обрнуто.

Резултат пројекта је објављен у октобру (2012.) у Манчестеру. Комбинована статистика, која се састојала од проучавања 557 цветова сунцокрета, је закључила да осам од десет цветова савршено следи Фибоначијев низ.

Претходни чланак
Поставите коментар

1 коментар

  1. SUNCOKRET JE… |

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: