Када планета остави без даха (1)

Геолошки феномени на планети Земљи

ЕВРОПА

КЛИФОВИ МОХЕРА (Cliffs of Moher)

Вертикалне, црне стене (клифови) Мохера издижу се из Атланског океана и протежу дуж 8 км обале Ирске. Ово је, 200 м висока, природна одбрана обале од налета снажних таласа са Атлантика. Састав темеља ових стена, насталих пре 300 милиона година,  је кречњак.

cliffs-of-moher-1 Cliffs-of-Moher

ЕТНА

Појавила се из мора пре око милион година ( што нам каже да је млада), а њена прва ерупција догодила се пола милиона година касније. Етна је највећи активни вулкан у Европи, налази се на Сицилији. У подножју има обим око 160 км,  а висина је променљива као што је случај са многим вулканима. 

etna-volcano mount-etna-eruption-2011-video

ФИНГАЛОВА ПЕЋИНА    и   ЏАЈНТС КОЗВЕЈ ( Giants Causeway )     

Фингалова пећина се налази на западној обали Шкотске. То је морска пећина настала пре много година када је врела лава хлађењем створила ове необичне форме. Ови правилни, симетрични, шестоугаони облици  од базалта које је направила природа, могу се видети још и на  обали северне Ирске где се налази око 40 000 стубова висине од једног до два метра. Овај необични призор настао је пре 60 милиона година у периоду када се велика копнена целина почела раздвајати на северноамерички и европски континент, а између њих се почео појављивати Атлантски океан.

Чудним ехом у пећини био је инспирисан  Феликс Менделсон и написао је композицију познату као увертира Фингалове пећине. Клик на сличицу  и чућеш композицијуmendelson

МАТЕРХОРН ( Matterhorn)

У  пределу Алпа,  на граници између Италије и Швајцарске, уздиже се планина,  остатак камене плоче која је издигнута пре 50 милиона година као последица тектонског судара европског и афричког континента. Врх или рог Матерхорна подсећа на пирамиду, а планина има скоро вертикалне стране за чији облик су заслужни глечери леденог доба.

copyright by www.Tell.ch Matterhorn

МЕР ДЕ ГЛАС  (Mer de Glace)

Мер де Глас је глечер који се налази на северним падинама масива Мон Блан ( Mont Blanc), у Алпима. Дуг 7 км и дубок 200м, највећи је глечер у Француској. Настаје на висини од 2400м и спушта се до висине од 1400м.

Mer de Glace mer_de_glace_2

ЦРВЕНО ЈЕЗЕРО

 Црвено језеро налази се у Имотском, у Хрватској, и представља феномен кршног предела, настао у млађем геолошком добу тектонским урушавањем. Језеро има облик елипсе и дубине је од 250 до 300 метара. Стрме литице које уоквирују најдубље гротло у Европи су црвене боје од боксита који се налази у стенама.

crveno-jezero-

АЈСРИЗЕНВЕЛТ ( Eisriesenwelt)

Сматра се  да је највећи систем ледених пећина у Европи (Ајсризенвелт – Свет ледених дивова ). Ови смрзнути водопади, ледене пећине и дворане и ледене скулптуре налазе се у аустријским Алпима. „Ледени дивови“ настали су као резултат продирања воде кроз кречњачке планине пре 2 милиона година.

eisriesenwelt images (1)

ВОЛГА

Река Волга је најдужа река Европе. У њу утиче око 200 река, а читав слив има око 151.000 река, речица, потока и других водотокова. Ова река има највећу делту у Европи ( одмах иза ње је делта Дунава ).

Volga 1 VolgaDelta

КАЊОН ТАРЕ

Највећи кањон у Европи, са дубином до 1300м  извајала је, носећи грумење стена и песак  током милиона година,  река Тара која извире у Црној Гори.

Tara-VM2-730x547

 КРЕЧНИ РТ  (Beachy Head)

Кречни рт у јужној Енглеској висок је 162 м и настао је у касном периоду креде између 65 -100 милиона година. Често долази до ерозије, а због магле и ниских облака овуда је опасно пловити.

beachyhead  Beachy Head, England

ФАРСКА ОСТРВА ( Faroe Islands)

Фарска Острва (краљевина Данска)  су група од 18 острва  у северном Атлантском океану, између Уједињеног Краљевства, Норвешке и Исланда. Острва су каменита, без вегетације и имају најстрмије морске литице у Европи. Овде дан и ноћ трају по шест месеци, а најдужи дан је 21. јуна.

Faroe Islands, Denmark Faroe Islands, Denmark 2

ПЛИТВИЧКА ЈЕЗЕРА

Река Корана  у Хрватској формирала је  у крашком пределу бројна језера, пећине  и водопаде.

 

ПЛАВИ ЗМАЈ (The Blue Dragon, Corte Pequena)

 Ово је река у Португалу формирана у јединственом обрасцу серпентине.

The Blue Dragon, Corte Pequena, Portugal

Све фотографије су преузете са интернета

Поставите коментар

1 коментар

  1. Земља без даха | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: