Језик без језика

Па како се човек споразумевао?

Pecinski9

Пећински човек са таквим тупим челом и таквом вилицом без браде није могао мислити нити говорити онако као што ми мислимо и говоримо.

Па ипак, било му је потребно да говори. То је захтевао заједнички рад. Када људи раде заједно, морају да се договарају у питању рада. Човек није могао да чека док му се развије брада и прошири вилица. Јер на то се морало чекати хиљадама година.

Па како се човек споразумевао?

Он се споразумевао како је умео – целим својим телом. Још није имао нарочити орган говора, и зато је он сав говорио: говорили су му сви мишићи лица, говорила су рамена, говориле су ноге, али највише су говориле руке.

Јесте ли имали прилике да разговарате са псом? Када пас покушава нешто да „каже“ свом газди, он му пиљи у очи, гура га њушком, ставља му шапу на колено, маше репом, протеже се и зева од нестрпљења. Он не уме да изговара речи, и зато мора да говори целим телом – од врха њушке до врха репа.

Првобитни човек такође није умео да говори речима. Али, он је имао руке које су му помагале да се споразумева с другим људима. Јер рукама је радио а језик му није требао за рад.

Уместо да каже „сеци“, човек је узмахивао руком;  уместо да каже „дај“, пружао је длан; уместо да каже „ходи овамо“, мамио је себи. А уз то је својим рукама помагао и гласом: дерао се, мукао, викао, да би привукао пажњу свог друга и да би га натерао да прати његове покрете.

( Иљин – Сегал: „Како је човек постао див“, I )

Secuencian-ADN-antiguo-hallado-Atapuerca_TINIMA20131204_0982_5 ilustracija-taringa.net

Илустрација – taringa.net

Претходни чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: