Путовање слова

Може ли се поверовати томе да је свако слово које употребљавамо у ствари цртеж који представља неку ствар?

marvelous-turtle-world-maps-hd-wallpapers

Из земље у земљу путовала су слова пре него што су стигла до нас. 

hjeroglifiДомовина им је Египат. Египћани су од најстаријих времена умели да своје мисли изражавају цртежима. Али, дошло је време када су приметили да се цртежима не може све изразити. Како, на пример, нацртати име? Добро је још ако име личи на неку ствар – то се може нацртати. Индијанци су то радили. Да би написали „Велики Јелен“, цртали су јелена. То је нагнало Египћане да оним стотинама хијероглифа који су означавали читаве речи или слогове додају 25 правих слова. Али, упоредо са новим начином писања задржали су и стари. Египатски језик, као и кинески, имао је много речи које су се писале на исти начин. Да не би било двоумљења, свака реч имала је кључ – знак који је објашњава.

Египћани су измислили слова само за сугласнике. Самогласнике нису писали.

Али, азбука није поникла код Египћана, већ код њихових најљућих непријатеља, код Семићана. 150 година су цареви Хикса управљали Египтом. Хикси су из мноштва египатских хијероглифа – слика изабрали само 20. Те слике претворили су у слова и то на најпростији начин. …

150px-15-Pismo… Уместо А – цртали су главу бика , зато што се на њиховом језику бик каже „алеф“ ; уместо Б – кућу која се на њиховом језику каже „бет“ ; уместо Р – људску главу, која се код њиха каже „реш“ .  На овај начин Хикси су добили 21. слово.

fenicani i hebrejiАзбука Хикса путовала је до обала Средоземног мора , до племена која су ту живела, њихових сродника – морепловаца Феничана и земљорадника и пастира Јевреја.

43fenicaniФеничани, народ путника и трговаца,  је лађама путовао у далеке и непознате земље. Када би стигли, истоварали су своју робу: драгоцене огрлице, мачеве, секире, стаклене чаше, златне пехаре. Заједно са робом, разносили су по белом свету и слова. То већ нису била она слова која су потекла из Египта. Трговци нису имали времена да цртају сваку фигуру, све се претворило у брзо исписане знакове.

Прешавши морем у Грчку, феничанска слова су тамо положила темељ грчкој азбуци. Из Грчке, после много столећа, слова су се упутила на запад, у Италију,  и к нама. …

Развој писма, фотографија слике из Историјске читанке, 1964, Београд

фотографија слике из Историјске читанке за VI разред ОШ, 1964, Београд

 Из књиге М. Иљин: „ Приче о стварима“М. Иљин ПРИЧЕ О СТВАРИМА

Претходни чланак
Следећи чланак
Поставите коментар

1 коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: