Међународни дан писмености – 8. септембар

Шта значи бити писмен? Да ли је  писмен онај ко зна  своје писмо, да чита и пише? Да ли је то, данас, у 21. веку, довољно?СВЕТСКИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Писменост је вештина. Када се каже вештина, онда се мисли да је писмена особа она која уме да исправно чита, пише и говори, уз разумевање, да  познаје правопис и  језичка правила  и примењује их у свим животним ситуацијама.

Пре 100 година било је довољно познавати слова, помало читати и нешто написати. Данас, у 21. веку, под писменошћу се подразумева и информатичка писменост. 

Али, … 

Подаци Унеско-а показују да је више од 900 милиона одраслих људи у свету неписмено. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише, а две трећине од тог броја чине жене. Према подацима којима располаже Унеско, чак 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило. 

PISMENOST

Резултати истраживања и даље показују велики број оних који не поседују елементарно знање писања и читања. Поред младих, образовање, тј. писменост, одраслог становништва и у развијеним земљама, као и у Србији, постаје  једна од основних тема. У нашој земљи има више од милион људи који уопште нису ишли у школу или су у њој провели једно кратко време, не завршивши је. Са великим процентом људи који имају само основну школу, највећим бројем оних са завршеном средњом школом и мало факултетски образованих, Србија се не разликује много од неких европских земаља, али, свакако, мора много више улагати у развијање свести о потреби школовања како младих тако и одраслих.

Извор (поделе писмености) за плакат: obrazovneparadigme.pbworks.com
Поставите коментар

3 коментара

 1. Reblogged this on OBLAK ZNANJA ZA UČITELJE and commented:
  Шта значи бити писмен? Да ли је писмен онај ко зна своје писмо, да чита и пише? Да ли је то, данас, у 21. веку, довољно?СВЕТСКИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

  Писменост је вештина. Када се каже вештина, онда се мисли да је писмена особа она која уме да исправно чита, пише и говори, уз разумевање, да познаје правопис и језичка правила и примењује их у свим животним ситуацијама.

  Пре 100 година било је довољно познавати слова, помало читати и нешто написати. Данас, у 21. веку, под писменошћу се подразумева и информатичка писменост.

  Али, …

  Одговор
 2. ULAGATI U OBRAZOVANJE???!! A ONDA POSMATRATI KAKO NEPISMENI LJUDI „VLADAJU“ GRADOVIMA, IDU NA LETOVANJA, VOZE DZIPOVE, IMAJU LEPE KUCE, UZIVAJU U ZIVOTU, A MI PISMENI NEMAMO POSAO, EVENTUALNO RADIMO KOD OVIH NEPISMENIH (koji ne sastavljaju pravilnu prostu recenicu, ne znaju da ukljuce kompjuter, nisu procitali ni dnevne novine, ne znaju na karti gde je Dubai, ali znaju da uplate put do istog itd. itd.), KOJI SU DOTLE DOSLI BOGZNA KAKO???!!!! I NEMOJ DA MI JE NEKO ODGOVORIO, A HOCE, DA PISMENOM I OBRAZOVANOM COVEKU SRECA NIJE DZIP, PUTOVANJA, VILA ITD… NE, SRECA NAM JE DA SVE TO GLEDAMO NA TV-U, I ZIVIMO S UTEHOM DA SMO IZNAD TIH PRIZEMNIH ZADOVOLJSTAVA!HAHA

  Одговор
 1. Верска настава у Сараорцима

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: