Прича о друштвеним играма

Кратке приче о играма од којих постајемо мудрији и паметнији

Игра Сенет, цртеж у гробу краљице Нефертари, Теба, Египат

Игра Сенет, цртеж у гробу краљице Нефертари, Теба, Египат

Може ли нам бити забавно а да, при том, постајемо паметнији? Наравно! Постоје игре које развијају интелигенцију. Ове игре настале су пре више стотина, а неке и хиљада година, а  древни Египћани, Кинези, Арапи, уз ове игре проводили су слободно време. Упознајмо игре: шах, домине, мице и  махјонг.

Жена игра Го (династија Танг) en.wikipedia.org

Жена игра Го (династија Танг)
en.wikipedia.org

ШАХ

Порекло: У питању је врло стара игра која је потекла из Индије, одакле је стигла у Персију и добила име по коме је данас знамо. Арапи су, покоривши Иранску висораван, са ње присвојили мноштво ствари, између осталог и шах, и пренели је даље на Запад, у Европу, где је добила савремени облик који се мало разликује од првобитног. Постоје разне приче о шаху,  једна од њих је Легенда о шаху .

Како се игра: На квадратној плочи величине 8×8 поређане су фигуре краља, краљице, два топа, два коња и два ловца. Свака фигура има посебну моћ и другачије кретање.

Циљ игре је довести противника у шах-мат позицију, односно у ситуацију у којој не може више нигде да помери краља нити да се одбрани, а не може ни да остане на оном пољу које тренутно заузима.

МИЦА (Ми је зовемо овако, а на енглеском говорном подручју Morris)

Nine_Mens_Morris_with_dice_in_Libro_de_los_juegos-450x319Порекло: Ова игра је настала још у средњем веку и једна је од најпопуларнијих друштвених игара у Европи. Њено право порекло, нажалост, није познато, али се верује да је повезана са неким другим играма старим око 3000 година. Играли су је и сељаци и принчеви. Данашњи изглед добила је у Средњем веку додавањем дијагоналних линија.

imagesКако се игра: Табла је на самом почетку празна. Први игра црни, а затим наизменично играчи постављају по једну фигуру на слободну пресечну тачку. На почетку се не могу померати, већ се увек постављају нове. После девет потеза све фигуре су уведене у игру, и играчи почињу да наизменично померају по једну фигуру дуж линија до суседне тачке. За растурање формиране мице користи се термин „отварање“, а за ново формирање „затварање“. Играч који остане на три фигуре има право да било коју од њих пребаци на било које слободно поље, без обзира на пресечне линије. Партија се у другој фази игре може и завршити „блокирањем“. Онај ко на свом потезу нема шта да одигра – губи партију.

Циљ је поставити своје три фигуре на суседне тачке повезане линијом. Ако играч у овој фази формира мицу, одмах уклања једну противничку фигуру са табле.

ДОМИНЕ

Порекло: Прецизни детаљи о проналаску и пореклу домина не постоје. Проналазак се најчешће приписује Кинезима у 12. веку. Али неки тврде да им је  порекло у Египту јер је скуп домина пронађен у древној египатској гробници краља Тутанкамона у Теби. У Европи, тачније у Италији, домине су се појавиле почетком 18. века, вероватно преко трговинских путева са Далеког истока, али нико не зна сигурно. Потом су се прошириле по Европи, онда и у обе Америке.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Како се игра: Комплет се састоји од 28 правоугаоних плочица од дрвета, слонове кости и др.(данас најчеће од пластике). Свака плочица има лице и наличје, при чему је наличје у целом комплету исто. Лице је вертикалном цртицом подељено на два једнака дела. На сваком је одређени број тачкица од 0 – 6, различитих комбинација вредности. У игри могу учествовати 2, 3 или више играча. Сваки играч на почетку узима са „гомиле“ одређени број плочица. Број плочица које се вуку зависи од броја играча. Ако је у игри 2 играча, сватко узима по 6, ако је троје, вуку по 5 плочица, четворо 4 … (број домина који се вуку одређује се тако што се од броја 8 одузме број играча) …Играч који има највећу дуплу домину, креће први и ставља прву домину. 85-pip-domino-pieceАко на почетку игре ни један од играча нема дуплу домину, игру почиње онај с највећим бројем тачкица на домини. Након тога креће други играч који ставља своју плочицу (није битно с које стране) али притом мора поштовати број који је противник одабрао на својој домино плочици. Ако играчи немају домино плочицу која им одговара, узимају је из хрпе домина које су остале од почетка. Игра иде у обрнутом смеру од казаљке на сату. Домино плочице играчи чувају од погледа, како један другом не би видели што имају у рукама. Играчи требају покушати у руци држати што дуже већу могућност избора броја. Ако спуштају дуплу домину плочицу (исти број у оба квадратића), требали би формирати след плочица који ће изгледати као слово Т, да се игра може наставити у оба смера.

Циљ игре је да се играч први ослободи својих Домино плочица или да на крају игре има најмање бодова.

МАХЈОНГ

Порекло: Махјонг је игра настала у древној Кини. Верзије ове древне игре су игране широм Азије. Последњих година, појавом онлајн верзије ове игре, махјонг бележи светску популарност.

rseitz.com

rseitz.com

Како се игра: У оригиналној Кинеској форми, Махјонг се игра са до 144 различите плочице, украшене различитим мотивима, које се уклањају проналажењем одговарајућег пара. Ово се понавља све док се не пронађу сви парови или се исцрпи могућност проналажења нових. Игра четири играча  и за игру је потребно много вештине, тактике и вежбе. На крају игре рачуна се укупан збир и проглашава победник.

osmose_mahjongДанас се и на интернету може наћи ова игра. Носи назив Mahjong Solitaire, намењен је само једном играчу и доста се разликује од оригиналне верзије. Ипак, временом је ова игра постала планетарно популарна, и играју је и деца и одрасли. Шареном графиком, произвођачи игрица, привукли су многе и тако је ова игрица ушла у наше домове.

 

Претходни чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: