Друго путовање слова- Вечне књиге

Путовање слова било је дуго, али  и невероватна авантура.

Путујући по свету, по земљама и народима, слова су, истовремено, имала и друго путовање. Са камена она су прешла на папирус, са папируса на воштану дашчицу, са дашчице на пеграмент и, на крају, са пергамента на хартију.

„Као што биљка друкчије расте на песковитом тлу, а друкчије на мочварној или глиновитој земљи, тако су и слова, прелазећи са једног материјала на други, мењала свој изглед: на камену, она су расла гордо и управно, на хартији су се заокругљивала, на глини добијала клинаст облик, облик звездица и углића, на воску се савијала и добијала облик зареза. Али и на једном истом материјалу, на пример на пергаменту или хартији, нису се окаменила, већ су се стално и ћудљиво мењала…“

Постоји један материјал, вечан као камен, а лак за писање као папир. То је глина.

Глину су користили Вавилонци и Асирци, народ који је живео у долинама река Тигар и Еуфрат. У остацима њихове престонице, Ниниве, археолог Лејард (Austen Henry Layard), нашао је библиотеку асирског цара Асурбанипала. Све књиге ове библиотеке биле су израђене од глине.

akhnatonsjournal.org

akhnatonsjournal.org

Писци су, у овом случају Асирци, након што би израдили дебелу и велику плочу од глине, цртали своје знаке тако што би тространи, шиљати штапић утиснули у свежу глину. Када би завршили са писањем ових ситних редова клинастог писма, плочу би носили код грнчара. Његов посао је био да прво на сунцу плочу исуши, а затим да је испече у пећи.

gold-tablet-largeТако добијена књига, постајала је вечна. 

Ова књига није могла бити поједена и није могла да изгори, била је као камен. Ипак, могла се разбити, али и тада су њени делови могли да се сакупе и књига прочита.

Чудновато!

Извор: Иљин „Приче о стварима“

Претходни чланак
Следећи чланак
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: