Магични квадрат 4 x 4 – Како га решити?

Магични квардрат  4 x 4 (поља) није тешко попунити уколико се зна начин на који се то ради. Они који знају шему по којој се ради магични квадрат 3 x 3, лако ће урадити, а надам се да ће ово објашњење помоћи свима да са успехом решавају и ову врсту магичног квадрата. 

У квадрат је потребно унети 16 узастопних редних бројева за 16 квадратића, тако да збир буде једнак и вертикално и хоризонтално и дијагонално. Квадрати у угловима, такође, морају имати исти збир, као и квадрат у центру (слика 1.).

slika 1.

Од траженог броја ( обично се у задатку каже:“Збир мора бити  × број ) увек се одузме 30 и добијено подели са 4. Број који се добије је почетни број, N.

( × – 30 ) : 4 = N

N се уписује у доњи десни ћошак. Од њега, дијагонала на горе се попуњава бројевима за 5 већим. У доњи леви ћошак уписује се N+3, а дијагонала одатле бројевима за 3 већим (слика 2.).

slika 2.

Остало је 8 празних поља. У прво празно поље уписује се N+1, а свако следеће поље је за 1 веће, с тим што се пуна поља прескачу (бројеви су већ уписани), и тако до краја. 

Када су сва поља попуњена, једино шта преостаје је да провериш да ли је збир по хоризонтали, вертикали и дијагоналама, исти. 

За почетак, или пробу, дајем ти број 34.

Срећан рад!

Претходни чланак
Поставите коментар

1 коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: